Encyklopedie výživy

Xylitol

Xylitol

Autor hesla: MUDr.Václava Kunová

 

Xylitol patří mezi alkoholické cukry a někdy se mu říká také březový cukr.

Xylitol má podobnou sladivost jako cukr, ale o 40 % nižší energetickou hodnotu. Zatímco řepný cukr dodává v 1 gramu 17 kJ, u xylitolu je to jen 10 kJ/1 g.

Výhodou xylitolu je jeho nízký glykemický index (GI). Zatímco u klasického cukru musíme počítat s GI 70, u xylitolu činí tato hodnota jen 7.

Právě z důvodu nízkého GI může být s úspěchem využíván v redukčních a diabetických dietách.

Studie též ukazují, že částečná nebo úplná náhrada cukru xylitolem snižuje výskyt zubního kazu o 30-85 %. Dentisté doporučují po jídle žvýkání žvýkaček slazených xylitolem, stejně jako používání zubních past s touto složkou.
Studie: zde a zde

Stejně jako ostatní alkoholické cukry, také xylitol vyživuje střevní mikroflóru, která působí příznivě na náš organismus.

U některých jedinců může xylitol ve větších dávkách způsobit nadýmání nebo průjmy. Na tento typ sladidla je vhodné přecházet pomalu z menších dávek tak, aby se měl organismus šanci přizpůsobit.

Z dlouhodobého hlediska je u xylitolu bezpečná denní dávka až 50 g/den bez výskytu vedlejších účinků.
Studie: zde

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ