PUFA

Polynenasycené, někdy také nazývané polyenové mastné kyseliny. Zkratka PUFA vznikla z angličtiny: Poly Unsaturated Fatty Acids

Mastné kyseliny ve směsi s glycerolem tvoří tuky. Podle počtu dvojných vazeb ve svém řetězci (nasycení) se dělí na nasycené (saturované – SAFA = Saturated Fatty Acids) a nenasycené. Nenasycené dále na jednoduše nenasycené (monoenové – MUFA, které mají v řetězci jednu dvonou vazbu) a vícenásobně nenasycené (polyenové – PUFA s více než jednou dvojnou vazbou).

PUFA musíme přijímat stravou, protože naše tělo si je nedokáže vyrobit. To znamená, že jsou pro náš organismus esenciální. Hladinu cholesterolu v krvi většina nich snižuje, některé zabraňují vzniku krevních sraženin (trombů) Zdrojem jsou rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový, sójový) a tuk obsažený v rybím mase (losos, makrela, sardinky, tuňák, halibut).

PUFA se dále dělí na:

Omega-6 PUFA – přestože jsou pro organismus esenciální, v současné době trpíme jejich nadbytkem, což v těle provokuje vznik zánětu (mají prozánětlivou aktivitu)
Jejich zdrojem je zejména slunečnicový, dále pak sójový olej a celá řada průmyslově upravených potravin.

Omega-3 PUFA – výživově nejdůležitější jsou kyseliny EPA (kyselina eikosapentaenová) a DHA (kyselina dokosahexaenová), jejichž zdrojem jsou tučné mořské ryby. Tyto mastné kyseliny mají nejsilnější protizánětlivou aktivitu v organismu, že snižují pravděpodobnost vzniku srdečních a nádorových onemocnění. Hrají roli také v prevenci diabetu II.typu a degenerativních onemocnění mozku.

Poměr Omega-6 : Omega-3
Tento poměr je pro zdraví zcela zásadní. Lidstvo se vyvinulo na stravě s poměrem přibližně 1:1, v současné době má průměrná strava člověka 16 : 1 ve prospěch Omega 6 kyselin. Nevhodný poměr těchto mastných kyselin stojí v pozadí vzniku celé řady civilizačních onemocnění.

Zdroj:
http://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1111/j.1365-277X.2004.00552.x/full
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/17876194
https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25592004

Kunová

 

ABCČDEFGHChIJKLMNOPQRŘSŠTUVZŽ