Encyklopedie výživy

Tofu

Tofu patří mezi potraviny bohaté na bílkoviny (průměrně 8g/100 g), s nízkým obsahem sacharidů (2 g/100 g) a tuků (průměrně 4g/100g).

Jeho energetická hodnota je přitom nízká (kolem 280 kJ/100g).

Vyrábí se z kvalitního sójového ,,mléka“. Srážením vniklého produktu a lisováním do bloků vzniká hmota, která vypadá jako sýr. Tofu vzniklo v Číně již před 2000 lety, nedá se tedy považovat za nějakou novodobou ,,náhražku“ masa či sýra.

Tofu obsahuje nutričně významné množství manganu, vápníku, selenu, mědi, železa a zinku. Vstřebávání některých vitaminů a minerálních látek může však být zhoršeno přítomností antinutričních látek (lektiny, fytáty, trypsinové inhibitory).

Tofu je ceněno pro obsah izoflavonoidů, látek, u nichž se uvádí, že snižují riziko vzniku mnoha onemocnění například nádorů) nebo symptomů (menopauzální syndrom). Některé studie zkoumající častou konzumaci tofu však vycházejí kontroverzně, je tedy zapotřebí studií dalších.

 

 

 

 

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ