Encyklopedie výživy

Tempeh

Tempeh je potravina na bázi sóji (podobně jako tofu) s vyšším obsahem bílkovin i tuků, ale s nízkým množstvím sacharidů.

V jídelníčku vegetariánů a veganů může být vhodnou náhradou masa, protože aminokyselinové složení sóji je v rámci rostlinných potravin jedno z nejlepších.

V jídelníčku vegetariánů a veganů může být vhodnou náhradou masa, protože aminokyselinové složení sóji je v rámci rostlinných potravin jedno z nejlepších.

Vyrábí se ze sóji za použití fermentačního procesu (obsahuje probiotické bakterie). Oproti tofuvyšší energetickou hodnotu.Tempeh obsahuje nutričně významné množství železa a vápníku.

Pro první zkušenost s touto potravinou je vhodnější (přístupnější) jeho zauzená forma. Nemusí se nijak tepelně upravovat, stačí položit plátky uzeného tempeh na pečivo nebo na dušenou zeleninu.

 

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ