Encyklopedie výživy

Ovesné vločky

Ovesné vločky jsou vyrobené z ovsa (Avena sativa) a vyznačují se mnoha prokázanými zdravotními benefity. Ve srovnání s ostatními obilovinami obsahují více bílkovin.

Nutriční hodnoty na 100 g:

(zdroj: www.nutritiondata.com)

Energie (kJ)   1629

Bílkoviny (g)   16.9

Tuky (g)      6.9

Sacharidy (g)   66.3

Vláknina (g)    10.6

Nutričně významná množství mikroživin na 100 g a procenta doporučené denní dávky:

Mangan    4.9 mg = 246 %

Fosfor        532 mg = 52 %

Thiamin (Vit.B 1)     0.8 mg = 51 %

Magnesium (Hořčík)     177 mg = 44 %

Měď          0.6 mg = 31 %

Zinek        4 mg = 26 %

Železo        4.7 mg = 26 %

Folát (kys.listová)    56 ug = 14 %

Jsou bohaté na rozpustnou vlákninu ze skupiny beta-glukanů.

Vláknina původem z ovesných vloček:

  1. snižuje hladinu LDL cholesterolu – metaanalýza zde:
  2. snižuje postprandiální glykemickou a inzulínovou odpověď –  studie zde
  3. zvyšuje pocit sytosti a kontrolu chuti k jídlu – studie zde
  4. zvyšuje jakožto prebiotikum růst příznivě působících bakteriálních kmenů ve střevě – studie zde

Ideální jsou vločky nejobyčejnější, mají totiž nejnižší glykemický index (heslo GI v Encyklopedii)

Ovesné vločky jsou bezlepkové obiloviny, ale občas můžou být kontaminovány jinými obilovinami při zpracování. Při bezlepkové dietě je důležité vybrat ovesné vločky certifikované jakožto bezlepkové.

Ovesné vločky jsou velmi levné a mají variabilní použití. Lze je přidávat do jogurtů nebo smoothies, vařit z nich kaše, péci zdravé dezerty nebo zahušťovat polévky.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ