Encyklopedie výživy

Mandle

Mandle

Autor hesla: Mgr. Jana Divoká

Mandlemi nazýváme jádra nahnědlých pecek plodů mandloně, který je botanicky příbuzný např. s meruňkami. Pravlastí mandloně je Asie, ale počátky konzumace mandlí pochází zřejmě z Řecka.

Z pohledu potravinových skupin patří mandle mezi skořápkové ovoce. Existují dva základní druhy mandlí, a to sladké a hořké. Hořké mandle budeme však na pultech obchodů hledat obtížně. Ty se, mimo jiné, využívají na výrobu mandlového oleje.

Mandle obsahují široké spektrum pro naše tělo prospěšných látek. Jsou zdrojem nenasycených mastných kyselin, biologicky hodnotných bílkovin i celé řady vitamínů (zejm. E a skupiny B) a minerálních látek resp. stopových prvků (např. vápníku, hořčíku, draslíku, selenu, zinku či železa).

Na základě výše uvedeného lze říci, že zařazením mandlí do jídelníčku dodáme tělu – mimo jiné – vhodné tuky působící na snižování cholesterolu v krvi a látky, které podporují antioxidační procesy či posilují odolnost nervové soustavy.

Nevýhodou mandlí může být jejich vysoká energetická hodnota způsobená vyšším podílem, byť vhodného, tuku. 100 g mandlí dodá do našeho těla okolo 2500 kJ (595 kcal).

Užitá literatura:
Málková, I.; Dostálová, J. Nakupujeme s rozumem, hubneme s chutí. Smart Press s.r.o.: Praha, 2012

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ