Encyklopedie výživy

Ghee

Ghee

Autor hesla: MUDr.Václava Kunová

Ghee je populární potravinou, doporučovanou zejména ajurvédou. Jedná se o přečištěné máslo, zbavené vody a pevných součástí mléka. Neobsahuje žádnou laktózu (mléčný cukr) ani kasein.

Získává se podobně jako přepuštěné máslo, to znamená, že by mělo dojít k zahřátím k odpaření tekutiny a pevné součásti mléka by měly začít na spodku zlátnout až mírně zhnědnout. Při zchlazení ghee zcela ztuhne, stejně jako kokosový tuk.

Ve výsledku se tedy jedná o čistý tuk, koncentrovanější než máslo.
Ghee má mírně vyšší energetickou hodnotu a více tuků než máslo.

Ghee je vhodnější ke kulinářským úpravám za vyšších teplot a hojně se využívá v indické kychyni.

Při dlouhodobé konzumaci může zvyšovat hladinu LDL cholesterolu, protože obsahuje nasycené mastné kyseliny stejně jako máslo. Při jeho použití navíc můžou vznikat oxidované formy cholesterolu, což je zdravotně nepříznivé.
Studie zde a zde

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ