Encyklopedie výživy

Nenasycené mastné kyseliny

Nenasycené lze rozdělit na jednoduše nenasycené (monoenové) a vícenásobně nenasycené (polyenové).

Monoenové mastné kyseliny působí příznivě na zdraví. Přestože hladinu celkového cholesterolu nemění, snižují jeho nebezpečnou (LDL) frakci a zvyšují prospěšnou (HDL) součást. Zdrojem je olivový olej a olivy, avokádo a ořechy.

Polynenasycené mastné kyseliny musíme přijímat stravou, protože naše tělo si je nedokáže vyrobit. Hladinu cholesterolu v krvi většina nich snižuje, některé zabraňují vzniku krevních sraženin (trombů). Zdrojem jsou rostlinné oleje (řepkový, slunečnicový, sójový) a margaríny z nich vyrobené a tuk obsažený v rybím mase.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ