Encyklopedie výživy

Žampiony

Žampiony (Agaricus campestris)

Autor hesla: Klára Tomášková, Dis.

Žampiony patří mezi jedlé houby, které jsou velmi oblíbené pro svoji příjemnou chuť. Jsou uměle pěstované, proto je jejich použití možné i ve veřejném stravování. Žampiony jsou na trhu dostupné po celý rok. Považují se za pochutinu, protože mají nízkou energetickou i biologickou hodnotu.

Převážně jsou složeny z vody, dále z polysacharidů mezi které patří chitin a betaglukany. Jedná se o polysacharidy, které jsou pro člověka nestravitelné. Chitin svým složením nahrazuje celulózu (vlákninu). Betaglukany podporují imunitní systém. Žampiony mají vysoký obsah minerálních látek, záleží však na místě, kde jsou pěstované, protože do sebe nasávají veškeré látky z půdy mezi které mohou patřit i nepříznivé látky jako je olovo, kadmium a rtuť.

Pro velký obsah vody velmi rychle podléhají nepříznivým podmínkám, proto se neskladují čerstvé.
Pokud chcete žampiony skladovat po delší dobu, je možné je usušit, naložit či zamrazit. Před zamrazením je však vhodné žampiony trochu tepelně upravit, protože poté neobsahují tolik vody.

V gastronomii mají žampiony široké využití. Často se upravují smažené, grilované nebo plněné a zapékané. Po tepelné úpravě se přidávají do polévek, omáček, paštik, různých pomazánek, omelet nebo nákypů. Žampionové extrakty se používají ke zvýraznění chuti.

Pro svou nízkou energetickou hodnotu a sytící schopnost je jejich zařazení vhodné při redukční dietě. Nedoporučují se při onemocnění dnou.

100g čerstvých žampionů obsahuje:
106 kJ = 25 kcal
2 g bílkovin
3 g sacharidů
0,5 g tuků

1 g minerálních látek: vápník, fosfor, hořčík, železo, draslík, selen
Obsahují i malé množství vitaminů: D, A, C a vitaminů skupiny B

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ