Tofu patří mezi potraviny bohaté na bílkoviny (průměrně 8g/100 g), s nízkým obsahem sacharidů (2 g/100 g) a tuků (průměrně 4g/100g).
Jeho energetická hodnota je přitom nízká (kolem 280 kJ/100g).
Vyrábí se z kvalitního sójového ,,mléka“. Srážením vniklého produktu a lisováním do bloků vzniká hmota, která vypadá jako sýr. Tofu vzniklo v Číně již před 2000 lety, nedá se tedy považovat za nějakou novodobou ,,náhražku“ masa či sýra.
Tofu obsahuje nutričně významné množství manganu, vápníku, selenu, mědi, železa a zinku. Vstřebávání některých vitaminů a minerálních látek může však být zhoršeno přítomností antinutričních látek (lektiny, fytáty, trypsinové inhibitory).
Tofu je ceněno pro obsah izoflavonoidů, látek, u nichž se uvádí, že snižují riziko vzniku mnoha onemocnění například nádorů) nebo symptomů (menopauzální syndrom). Některé studie zkoumající častou konzumaci tofu však vycházejí kontroverzně, je tedy zapotřebí studií dalších.
ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ





Staňte se
pojďte na
přečtěte si
objednejte
prevence dětské obezity