Encyklopedie výživy

Švestky

Švestka (Slivoň švestka) je strom z čeledi růžovitých, plody (švestky) patří mezi peckovice. Nejenže jsou dobrým zdrojem vitaminu C (11 mg/100 g) a karotenů, ale pomáhají díky specifické vláknině dobrému zažívání. Nejcenější jsou však jakožto zdroj látek ze skupiny silných antioxidantů (zeaxantin), které pomáhají likvidovat v těle nebezpečné volné radikály a konkrétně zeaxantin pomáhá udržovat dobrou funkci zraku.

Švestky mají v rámci skupiny ovoce mírně vyšší energetickou hodnotu (283 kJ/100 g, 0.8 g bílkovin, 0.3 g tuků a 16.2 g sacharidů).

Zdroj: USDA’s National Nutrient Database for Standard Reference
Publikace Kopec K. : Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny, ÚZPI, 1998

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ