Encyklopedie výživy

Ryby

Ryby patří mezi potraviny s množstvím zdravotních benefitů. Jsou bohaté na kvalitní bílkoviny, jód a řadu vitaminů a minerálních látek. Jedná se hlavně o draslík, selen, vitamin D a vitaminy skupiny B.

Toto se týká všech druhů ryb. Některé z nich jsou ale ještě přínosnější. Ryby s vyšším obsahem tuku, tedy takové, které jsou zdrojem omega-3 kyselin, hlavně EPA a DHA, by se měly v jídelníčku vyskytovat aspoň 2x týdně. Je důležité se zaměřit hlavně na druhy, jakými jsou losos, tuňák, makrela, sardinky a sledě, u nichž bývá obsah prospěšných omega-3 kyselin nejvyšší.

Lidé, kteří jedí větší množství ryb mají podle výsledků observačních studií menší pravděpodobnost onemocnění na kardiovaskulární onemocnění.

Studie zde a zde

Mastné kyseliny EPA a DHA mají vliv na rozvoj kognitivních funkcí v dětství a jejich udržení v dospělosti (prevence Alzheimerovy demence).

Studie zde

Přestože čerstvé ryby jsou nejlepší volbou, není nutno se obávat tuňáka z konzervy, zavináčů ze sledě, uzené makrely nebo konzervovaných sardinek. Jejich nutriční hodnota (obsah omega-3 kyselin) se uzením nebo konzervováním nemění.

V těhotenství se doporučuje nepřekačovat spotřebu ryb 340 g/týden kvůli možnosti kumulace rtuti.

Je vhodné co nejvíce střídat jednotlivé druhy ryb.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ