Encyklopedie výživy

Rukola

Rukola vypadá jako salát, patří však do stejné čeledi jako brokolice, květák a spol (Brassicae). Má stejně jako ostatní zástupci této čeledi vysoký obsah fytonutrientů, látek se silnou protinádorovou aktivitou. Rukola má velmi nízkou energetickou hodnotu, ale ve 100 g dodává 136 % doporučené denní dávky vitaminu K, 47 % dávky vitaminu A (ve formě betakarotenu, luteinu a zeaxantinu) a 24 % denní dávky kyseliny listové. Její štiplavou chuť někteří milují, jiní nesnášejí. Mezi nejlepší využití rukoly patří její přítomnost v salátech (s ledovým salátem, okurkou, paprikou). Výborná je též rukola s cherry rajčátky a piniovými oříšky, politá malým množstvím kvalitního olivového oleje a aceto balsamico.

100 g rukoly má 105 kJ, 2.6 g bílkovin, 0.7 g tuků a 3.7 g sacharidů.

Zdroj: USDA’s National Nutrient Database for Standard Reference

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ