Encyklopedie výživy

Řapíkový celer

Řapíkový celer je u nás ještě poměrně málo využívanou zeleninou. Nemusí se na rozdíl od klasického celeru tepelně upravovat vůbec, lze ho jíst syrový, výborný je ale i do polévek. Řapíkový celer je vynikající do míchaných zeleninových salátů. Má vysoký obsah vitaminu C, takže 100 g uhradí jeho celodenní potřebu. Obsahuje také látky, které aktivně pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

100 g řapíkového celeru poskytuje 137 kJ, 1.3 g bílkovin, 0.2 g tuků a 3.7 g sacharidů.

Zdroj: USDA’s National Nutrient Database for Standard Reference
Publikace Kopec K. : Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny, ÚZPI, 1998

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ