Encyklopedie výživy

Paprika

Paprika je rostlina z čeledi lilkovitých a patří mezi jedny z nejoblíbenějších druhů zeleniny. Papriky, zejména červené druhy nebo kapie jsou bezkonkurenčně nejvýznamnějším zdrojem vitaminu C. Jeho množství ve 100 g papriky trojnásobně převyšuje obsah vitaminu C v citrusových plodech. Zelená paprika dodává ve 100 gramech 120 mg vitaminu C, červené druhy mají 160 mg. Oranžové a žluté papriky stojí někde mezi oběma hodnotami. Paprika je také významná svým obsahem vitaminu E (100 g papriky obsahuje 1.6 mg vitaminu E ve formě alfa-tokoferolu, což je 8 % jeho doporučené denní dávky) a vitaminu A ve formě karotenů a luteinu (100 g papriky uhradí přibližně 63 % jeho doporučené denní dávky). Mnoho druhů paprik obsahuje silně pálivou látku kapsaicin. Ve 100 g červené papriky najdeme 120 kJ, 1.2 g bílkovin, 0.5 g tuků a 5.2 g sacharidů.

Zdroj: USDA’s National Nutrient Database for Standard Reference
Publikace Kopec K.: Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny, ÚZPI, 1998

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ