Encyklopedie výživy

Kokosové mléko

Kokosové mléko není mlékem v pravém (a legislativním) slova smyslu. Nicméně podobně vypadá a velmi podobně se také používá.

Získává se z bílé dužiny zralých kokosových ořechů, má hustou konzistenci a krémovou texturu. Ořechová dužina se při jeho výrobě mixuje s vodou, obyčejně se přidává kolem 50 % vody.

Používá se v thajské, havajské, indické, jihoamerické a karibské kuchyni k přípravě polévek, omáček a dezertů.

Energetická hodnota a nutriční hodnoty:

Kokosové mléko je potravinou s vysokou energetickou hodnotou. Více než 90 % jeho energetické hodnoty pochází z tuku. Jedná se z velké části o nasycené tuky, většinou MCT tuky (mastné kyseliny se středně krátkým řetězcem).

100 g kokosového mléka obsahuje průměrně:

960 kJ

2 g bílkovin

23 g tuku

5 g sacharidů

Kyselina laurová, která je hlavní mastnou kyselinou kokosového tuku může zvyšovat hladinu LDL cholesterolu v krvi. Studie ukazují na to, že odpověď LDL cholesterolu na konzumaci kokosového tuku je značně individuální:

Studie zde a zde

Existují určité důkazy o tom, že kokosový tuk může podpořit hubnutí. Některé studie prokazují snížení chuti k jídlu a přechodné zvýšení termogeneze po konzumaci kokosového tuku. Ne všechny studie ale vycházejí shodně.

Další podrobnosti o zdravotních aspektech konzumace kokosového tuku najdete zde:

 

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ