Encyklopedie výživy

Dýně

Dýně jsou technicky vzato ovocem, ale z výživového hlediska je řadíme mezi zeleninu. Mají totiž nízký obsah sacharidů a nízký glykemický index, vykazují tedy i nízkou glykemickou nálož.

Existují v řadě různých variant, z nichž některé jsou okrasné, ale pro kulinářskou úpravu se nejčastěji využívají tyto dýně : máslová, muškátová, hokkaido nebo špagetová.

Kromě toho, že obsahují hodně vlákniny, dodávají nutričně významné množství draslíku, manganu a vysoké množství karotenů.

Nutriční hodnoty dýně na 100g:

Energie 109 kJ

Bílkoviny 1 g

Tuky 0.1 g

Sacharidy 6.5 g

Vláknina 0.5 g

zdroj:

Karoteny, které se v organismu částečně mění na vitamin A, mají pozitivní vliv na imunitu. V kombinaci s ostatními mikronutrienty může být konzumace karotenů z dýní součástí prevence proti stárnutí oka (makulární degenerace):

Studie zde:

 

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ