Encyklopedie výživy

Arašídy

Arašídy jsou konzumenty počítány mezi ořechy a mají s ořechy velmi podobný nutriční profil, ale botanicky patří mezi luštěniny. Mají vysoký obsah tuku, takže se používají k výrobě arašídového oleje. Přidávají se do různých cukrovinek a vyrábějí se z nich arašídové pomazánky, známé pod názvem arašídové ,,máslo“.

Obsah tuku se v arašídech pohybuje podle druhu mezi 44 -56 % a většinou se jedná o MUFA (mononenasycené mastné kyseliny) a PUFA (polynenasycené mastné kyseliny).

Patří mezi nutričně významné zdroje vitaminu B1, vitaminu E, biotinu, niacinu, kyseliny listové, mědi, manganu, magnesia a fosforu.

Často bývají silně solené nebo ochucované, což jejich nutriční benefity snižuje.

Můžou být kontaminovány produkty plísně Aspergillus flavus (aflatoxin) v závislosti na jejich skladování. Prevencí kontaminace je jejich dokonalé usušení již v průběhu sklizně.

Arašídy patří mezi silné alegeny a pro ty, kteří jsou na ně alergičtí je jejich konzumace i v malém množství velkým rizikem. V USA se to týká přibližně 1% populace.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ