Vitamin B6

Vitamin B6 je skupina tří látek metabolicky nezaměnitelných, a to pyridoxolu (alkoholu), pyridoxalu (aldehydu) a pyridoxaminu (aminu) se souhrnným označením pyridoxin.

Vitamin B6 je téměř všudypřítomný a v potravinách je vázán na bílkoviny. Pyridoxol se vyskytuje zejména v rostlinách a pyridoxal a pyridoxamin jsou hlavně v živočišných tkáních. Výborným zdrojem pyridoxinu jsou kuřata a játra hovězí, vepřová a telecí. Dobrým zdrojem je maso vepřové, ryby, kvasnice, ořechy, celozrnné výrobky, vejce, zelenina, zejména fazole a květák, dále banány a rozinky.

Vitamin B6 se z potravy vstřebává ve střevech pasivní difuzí. Jeho zásoby v těle vydrží 2 – 6 týdnů. Do metabolické přeměny substrátů může významně zasahovat i fyzická zátěž organismu. Vitamin B6 je vázán na bílkoviny – albumin a hemoglobin – v plasmě a červených krvinkách.

Vitamin B6 je citlivý na světlo , zejména v neutrálních a alkalických roztocích. V mléce, které je vystaveno slunečnímu záření po dobu 8 hodin je ztráta až 21%. Při kuchyňské úpravě masa mohou ztráty dosáhnout až 60 % a při vaření zeleniny až 40 %.

Denní doporučená dávka pro dospělou populaci je 19 mg / den. Vyšší dávky potřebují ženy těhotné a kojící a jejich potřeba je ovlivněna příjmem bílkovin. A také při některých onemocněních zvýšený příjem vitaminu B6 je zapotřebí, např. při zvýšeném homocysteinu či při léčení onkologického onemocnění chemoterapií nebo ozařováním a také při užívání některých léků je vhodný zvýšený příjem.

Na základě směrnice 2002 / 46 o doplňcích stravy vydala v červnu 2006 komise EU, která se zabývá ochranou zdraví a spotřebitele, obsažnou zprávu o bezpečnosti vitaminů a minerálních látek. Vyplynulo z ní, že u vitaminu B6 je malé – nízké riziko při vyšší konzumaci, např doplňků stravy či obohacených potravin.

Bl.

 

ABCČDEFGHChIJKLMNOPQRŘSŠTUVZŽ