Encyklopedie výživy

Mořské řasy

Mořské řasy

Autor hesla: MUDr.Václava Kunová

Mořské jsou nedílnou součástí kuchyní zemí, jakými jsou Japonsko, Korea a Čína, ale pronikají čím dál více také do mezinárodních kuchyní. Používají se při přípravě sushi, typických asijských polévek, salátů, dušených pokrmů a smoothies. Vyrábí se z nich též doplňky stravy.

Mezi jejich pozitiva patří vysoký obsah jódu, který posiluje funkci štítné žlázy.

Nejvíce jódu obsahují řasy druhu kombu, méně wakame a ještě méně nori. I tak ale už 1 gram řasy nori dodá 25% jeho doporučené denní dávky.

Spolu s jódem jsou řasy dobrým zdrojem aminokyseliny tyrozinu, který se účastní na regulaci správné činnosti hormonů štítné žlázy.

Mořské řasy jsou též bohatým zdrojem řady vitaminů a minerálních látek a přestože jich nelze sníst najednou větší množství, jsou ve své vzájemné spolupráci s dalšími mikronutrienty zásadní.

Důležitý je v nich obsažený antioxidant ze skupiny karotenoidů fucoxantin. Jeho antioxidační schopnosti, konkrétně schopnost chránit buněčné membrány, je vyšší než u vitaminu A. Vstřebatelnost fucoxantinu se zvyšuje za přítomnosti tuku, například tučnějších mořských ryb.

Studie zde

Mořské řasy dodávají organismu vlákninu, ale hlavně specifický typ polysacharidů, který má pozitivní vliv na růst příznivé střevní mikroflóry.

Studie zde:

Mezi potenciální negativa vyšší konzumace mořských řas patří nadbytek jódu, což je pro organismus stejně nepříznivé jako jeho nedostatek. Z toho důvodu se doporučuje řasy konzumovat pravidelně, ale v přiměřeném množství.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ