Encyklopedie výživy

Arašídové máslo

Arašídové máslo je vysoce kalorická potravina vyrobená v ideálním případě výhradně z arašídů, které bývají většinou odslupkované, potom upražené a následně rozemleté buď nahrubo (označují se jako ,,crunchy”) nebo úplně najemno (označují se jako ,,smooth”).

Arašídová másla nejsou másla v legislativním slova smyslu, protože máslo

je výrobek ze smetany, který obsahuje minimálně 80% mléčného tuku. Nicméně v angličtině ,,peanut butter” označuje potravinu vyrobenou výše uvedeným způsobem, která obsahuje minimálně 90 % arašídů. Zbytek můžou tvořit přidané tuky, sůl a případně cukr.

Existuje celá řada arašídových másel vyrobených pouze z arašídů (100 %). Ty jsou nutričně nejvýhodnější.

Průměrné nutriční hodnoty 100 % arašídového másla :

Energie 2449 kJ

Bílkoviny 23.7 g

Tuky 49.7 g

z toho saturované 6.9 g

Sacharidy 13.5 g

z toho cukry 4.2 g

Sůl 0 g

Vláknina 8 g

 

Přesné složení tuků v arašídovém másle závisí na konkrétním typu použitých arašídů. Vhodnější jsou takové, které mají více kyseliny olejové, to znamená že mají vyšší podíl MUFA – kyseliny olejové. Pak má vlastně tuk z arašídového másla složení tuku velmi podobné olivovému oleji. Obsah kyseliny olejové se může pohybovat v rozmezí 55 -81%.

Přestože je arašídové máslo bohaté na bílkoviny, jeho aminokyselinové spektrum není úplně kompletní (chybí v něm aminokyselina lysin). Je tedy nutné do jídelníčku zařazovat také další bohaté zdroje lysinu – sýry, maso, tempeh, seitan, quinoa).

 

Vitaminy a minerální látky ve 100 g – procento z doporučené denní dávky:

Vitamin E 9 mg = 45%

Vitamin B3 (niacin) 13.4 mg = 67 %

Vitamin B6 0.5 mg = 27 %

Kyselina listová 74 ug = 18 %

Magnesium 154 mg = 39 %

Měď 0.5 mg = 24 %

Mangan 1.5 mg = 73 %

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ