Encyklopedie výživy

Laktóza

Laktóza
Autorka hesla: Klára Tomášková, Dis.

Laktóza je mléčný cukr (disacharid), který se v rozdílných koncentracích nachází v mléce savců. Laktóza je stravitelná díky enzymu nazývanému laktáza, který je obsažen ve sliznici tenkého střeva, při nedostatku tohoto enzymu dochází k laktózové intoleranci. Na nedostatek laktázy mají vliv dědičné faktory, střevní nemoci a dlouhodobé vyřazení mléka z jídelníčku.

Laktóza má na lidský organismus příznivé účinky, mezi něž patří podpora střevní mikroflóry, podpora vstřebávání vápníku a stimulace střevního imunitního systému.

V kravském mléku je 4,8 g laktózy na 100 ml, při jeho zpracování na mléčné výrobky se obsah laktózy mění. U zakysaných mléčných výrobků se obsah laktózy sníží přibližně o jednu třetinu. U tvrdých a polotvrdých sýrů je laktóza vlivem zrání zcela odbourána.

 

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ