Encyklopedie výživy

Semínka

Semínka jsou výhodným způsobem, jak nutričně obohatit jídelníček, protože jsou zdrojem zdravých druhů tuků (MUFA, PUFA) , bílkovin, vlákniny a antioxidačně působících polyfenolů.

Jejich pravidelná konzumace může snížit hladinu krevního cukru, cholesterolu a krevního tlaku a snížit prozánětlivou aktivitu organismu.

Studie zde

Příznivé účinky z konzumace semínek se projeví za předpokladu nutričně vyváženého jídelníčku.

Nejznámější druhy semínek a jejich benefity:

Dýňová – kromě relativně vysokého množství bílkovin jsou nutričně významným zdrojem manganu, magnesia a fosforu.
Obsahují také vyšší množství fytosterolů, látek, které pomáhají snižovat hladinu cholesterolu v krvi.

Sezamová – jsou výborným zdrojem lignanů, mají antioxidační a protizánětlivou aktivitu.

Studie zde

Jsou nutričně významným zdrojem mědi, manganu a magnesia. Nejvíce se konzumují jakožto pasta tahini (přidává se do cizrnového hummusu, ale také dalších slaných a sladkých pokrmů).

Konopná – obsahují v rámci semínek největší množství bílkovin, kromě toho jsou nutričně významným zdrojem zinku, manganu a vitaminu B1.
V jejich tuku převažují PUFA, hlavně gama-linolenová, která má protizánětlivé účinky.

Studie zde

Lněná

Chia

Slunečnicová – v rámci semínek vynikají obsahem vitaminu E, manganu a magnesia.

Semínka lze přidávat do jogurtů, obilných kaší, smoothies nebo jimi posypat zeleninové saláty. Je však zapotřebí respektovat jejich vyšší energetickou hodnotu a rozumné denní množství, jež by nemělo překračovat 25 g.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ