Encyklopedie výživy

Vitamin B12

Vitamin B12 tvoří skupina látek zvaných kobalaminy, dříve korrinoidy. Vyskytuje se téměř výhradně v živočišných zdrojích – játrech, ledvinách, srdci, rybách, vejcích a mléku, ve fermentovaných potravinách, kyselém zelí, kefíru, pivu (některé mikroorganismy ho mohou syntetizovat).

Ve veganské stravě je velmi problematické dosáhnout patřičného přívodu vitaminu B12.
Existují rostlinné potraviny, v nichž lze detekovat vitamin B12, jeho množství však nebývá příliš vysoké.
Jedním z nejlepších rostlinných zdrojů jsou mořské řasy nori, některé druhy hub (například shiitake). Kimchi (korejská fermentovaná zelenina) a další fermentované zeleninové nebo sójové výrobky vitamin B 12 obsahují, ale ve stopových množstvích.
Ve veganské stravě je většinou nutná suplementace nebo využití potravin fortifikovaných vitaminem B12.

zdroj zde:

 

Vitamin B12 ztrácí pomalu aktivitu, je-li vystaven slunečnímu záření, kyslíku, ale je stabilní vůči teplu. Ztráty při kuchyňské úpravě dosahují až 70%, a to vyluhováním a také destrukcí. Tento vitamin je zapotřebí pro krvetvorbu, pro nervovou soustavu a pro růst. Zúčastňuje se metabolismu tuků a sacharidů. Zlepšuje odolnost proti infekci. Nedoporučuje se podávat při nádorovém onemocnění.

Nedostatek vitaminu B12 se projeví anemií, slabostí, únavou, či různými neurologickými obtížemi, ale i dušností, ztrátou chuti, čichu a tělesné hmotnosti, impotencí, psychickou labilitou. Projevy nedostatku jsou podobné jako u kyseliny listové. Nedostatek vitaminu může doprovázet chronickou atrofickou gastritidu ( žaludeční sliznice netvoří tzv. vnitřní faktor, nezbytný pro vstřebávání vitaminu B12). Vzniká perniciózní anemie, s velkými erytrocyty (megaloblastická anemie). V lidském organismu se uchovává 2 – 5 let.

(Bl)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ