Encyklopedie výživy

Alergen

Alergen je látka vyvolávající alergii, tj. stav přecitlivělosti organizmu na určitou látku (alergen) projevující se např. otokem, zúžením průdušek, poruchami činnosti cév, zvýšenou tvorbou hlenu, ničením buněk aj. Potravinové alergeny obsahují  sójové boby, ořechy, mléko, obiloviny obsahující lepek (pšenice, žito, ječmen, oves), vejce, celer, hořčice, sezamová semena, měkkýši, korýši, ryby a výrobky z těchto potravin a oxid siřičitý.

Pro zajištění dostupnosti potřebných informací nařídila Evropská komise (EC), aby 14 hlavních potenciálních alergenů  bylo zřetelně vyznačeno na etiketách všech balených potravin, což se týká i užívaných přísad. Výjimku tvoří oxid siřičitý, který nemusí být deklarován, pokud jeho koncentrace je nižší než 10 mg/kg.

(Dos)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ