Encyklopedie výživy

Celiakie

označovaná také jako celiakální sprue nebo gluténová enteropatie. Příčinou tohoto onemocnění je nesnášenlivost gluténových látek. Gluten (lepek) je bílkovinná složka mouky, ze které vyvolává obtíže hlavně gliadin. Gliadiny jsou obsaženy v zrnu pšenice, žita, ječmene a v malém množství v zrnu ovsa. Postižená osoba s musí vyhnout všem potravinám obsahujících lepek, dodržovat doživotní bezlepkovou dietu. Jako alternativa k obilninám obsahujícím lepek je povoleno používat proso, kukuřici, rýži, amarant, pohanku, dále sojové boby, kaštany. Stejně tak je povolena zelenina včetně brambor, ovoce, maso, ryby, vejce, mléko a mléčné výrobky, kromě výrobků, kde by mohl být přítomen gluten. (podle Keller, U. a spol.: Klinická výživa, Praha 1993)

(Ot)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ