Encyklopedie výživy

Vitamin A

Vitamin A je jedním ze 4 vitaminů v tuku rozpustných (A, D, E, K). Vyskytuje se pouze v živočišných zdrojích. Je přítomen v mléce, v mléčných tučných výrobcích, vaječném žloutku, v játrech všech živočichů, v rybách a rybím tuku. Živočišný organismus si určité množství vyrobí ze svého provitaminu β-karotenu.

Provitamin A – β-karoten se vyskytuje v rostlinných i v živočišných zdrojích. Vysoký obsah je v karotce, rajčatech, paprice, zelené listové zelenině a v některých druzích ovoce – meruňkách, žlutomasých broskvích a pomerančích. Dále se vyskytuje v másle, vaječném žloutku a játrech. V současné době je známo více než 50 karotenoidů s účinkem provitaminu A, a to z celkového množství přibližně 600 karotenoidů dnes známých. Pro dobré využití – resorpci β-karotenu v organismu je nutné konzumovat zeleninu ve formě salátu s olejem či alespoň přikusovat např. k mrkvi chléb s máslem.

Přepočítávací koeficienty vitaminové účinnosti:

1 RE (retinol ekvivalent) = 1 μg retinolu (vit.A) 0,6 μg β-karotenu 12μg ostatních karotenoidů

1 m.j. vit. A = 0,344 μg all trans vit. A acetátu 0,6 μg β-karotenu 12μg ostatních karotenoidů

Tyto přepočítávací koeficienty jsou velice důležité, chceme–li vyjádřit obsah karotenů v hodnotě vitaminu A. Mohou se proto lišit obsahy vitaminu A v různých publikacích.

Vitamin A i β-karoten jsou citlivé na oxidaci kyslíkem, na působení zvýšené teploty, světla a také na kyselé prostředí.

V padesátých létech minulého století zjistili lékaři a výživáři, že složení mastných kyselin v másle není z hlediska správné výživy optimální, a proto se doporučovala konzumace margarinů, dnešní název roztíratelné tuky. Margariny neobsahovaly vitamin A, a proto se začalo na celém světě s obohacováním vitaminem A a D2 a přibarvováním β-karotenem a později i obohacováním vitaminem E, jako přirozeným antioxidantem. Vitaminem A se obohacuje i adaptovaná kojenecká výživa. V současné době se obohacují nápoje vitaminem A i β-karotenem, který nápoj pěkně obarví.

Vitamin A je nezbytný pro dobré vidění, pro podporu imunitního systému, odpovídající vzrůst, reprodukci a diferenciaci buněk různých tkání. Působí také na naši krásu, neboť zlepšuje kvalitu pokožky a vlasů. V organismu se uchová 1 – 2 roky.

Na základě směrnice 2002/46 ES o doplňcích stravy vydala Evropská komise „Ochrana zdraví a spotřebitele“ v červnu 2006 materiál o bezpečnosti vitaminů a minerálních látek. Z materiálu vyplynulo, že pouze u vitaminu A je možné riziko při jeho nadměrném příjmu a dále u β-karotenu, ale jen u kuřáků. U nekuřáků není riziko pro β-karoten žádné. U těhotných existuje riziko při nadměrné spotřebě vitaminu A pro vyvíjející se plod v těle matky.

(Bl.)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ