Encyklopedie výživy

Aflatoxiny

látky ze skupiny mykotoxinů, kterou produkují plísně rodu Aspergillus flavus. Plíseň může růst na celé řadě rostlinných produktů (obiloviny, ořechy, koření apod.) při jejich nesprávném skladování (vyšší teplota a vlhkost). V domácích podmínkách je nejčastějším zdrojem (vzhledem k nejvyšší spotřebě) špatně skladované pečivo. Pečivo se může kontaminovat dotykem lidské ruky, k růstu plísně Aspergillus pak dochází při jeho skladování v mikrotenových sáčcích) Jestliže je pečivo v mikrotenovém sáčku déle než 3 dny, může již obsahovat významné množství aflatoxinu. Aflatoxin nelze zničit vysokou teplotou a je silně karcinogenní.

Další podrobnosti:
http://www.biotox.cz/toxikon/mikromycety/potraviny.php

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ