Encyklopedie výživy

Rajčata

Rajče je bylina z čeledi lilkovitých, z níž se konzumuje plod – bobule. Rajčata jsou významným zdrojem vitaminu C a vzhledem k tomu, že v každých 100 g rajčat najdeme 22 mg vitaminu C, může nám jejich třistagramová porce pokrýt jeho potřebu skoro na celý den. Rajčata jsou i zdrojem karotenů a lykopenu, což jsou provitaminy A a přirozené antioxidanty. Jejich aktivita je o něco vyšší po tepelné úpravě, proto je vhodné rajčata do jídelníčku zařazovat jak v podobě syrové, tak tepelně upravené. V každých 100 g rajčat se též nachází 10 % doporučené denní dávky vitaminu E.

Rajčata mají ve 100 g 103 kJ, 1.1 g bílkovin, 0.3 g tuků a 4.6 g sacharidů.

Zdroj: USDA’s National Nutrient Database for Standard Reference
Publikace Kopec K.: Tabulky nutričních hodnot ovoce a zeleniny, ÚZPI, 1998

Kun

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ