Encyklopedie výživy

Antioxidanty

respektive antioxidační systém organismu pomáhá v obraně proti zvýšené tvorbě volných radikálů, může je zachytávat a odstraňovat, má však také schopnosti opravovat části DNA, které byly volnými radikály poškozeny. Aby tento systém co nejdokonaleji fungoval, je zapotřebí přijímat co největší množství protektivních faktorů výživy.

Proto se dnes klade tak velký důraz na střídání mnoha druhů zeleniny, ovoce, obilovin a luštěnin v jídelníčku. Vysoký antioxidační potenciál má i zelený čaj. Tyto antioxidanty patří mezi přirozené (vyskytují se v přírodě nebo potravině) a syntetické. Účinnost a bezpečnost přirozených antioxidantů je vyšší než je tomu v případě syntetických variant (u některých antioxidantů může dojít při dlouhodobém užívání vyšších dávek ke zvratu antioxidantu, tedy jeho přeměně na účinek prooxidační (tento efekt je zatím znám v případě provitaminu A, vitaminu E a C a flavonoidů). Antioxidanty přijímané z běžné stravy tato rizika nenesou.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ