Encyklopedie výživy

Lněné semínko

je ceněno pro vysoký obsah nenasycených mastných kyselin typu n-3 (omega-3), které jsou prevencí chorob srdce a cév (podobné mastné kyseliny se nacházejí i v rybách). Lněné semínko obsahuje převážně kyselinu linolenovou, které přijímáme stravou nedostatečné množství. Lněné semínko však poskytuje i vysoké množství kvalitních bílkovin (téměř dvojnásobné množství než maso). Veškeré sacharidy jsou energeticky nevyužitelné, vyskytují se totiž ve formě vlákniny.

Lněné semínko obsahuje tak obrovské množství vlákniny, že spolu s dalšími složkami dokáže spolehlivě odstranit úpornou zácpu bez použití projímadel.100 g převyšuje obsahem vlákniny denní doporučenou dávku (DDD je 30 g). Samozřejmě, není možné ani vhodné jej konzumovat v tak vysokém množství. Denně stačí 2-3 polévkové lžíce.

Ve lněném semínku byly zjištěny látky ze skupiny polyfenolů (lignany) a to ve značném množství. Tyto látky pomáhají v prevenci nádorových chorob zejména prsu, prostaty, tlustého střeva a dokonce i proti osteoporóze.

Lněné semínko můžete opražit na pánvi nebo rozdrtit v mixéru. Takto upravené semínko však neskladujte dlouho. Zatímco celé, nedrcené můžete mít doma třeba rok, drcené podlehne snadno žluknutí. Lněné semínko můžete přidávat téměř do čehokoli: do polévek, do salátů, do masových karbanátků, pečených moučníků, palačinek a dalších pokrmů.

(Kun)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ