Encyklopedie výživy

Maliny

Maliny

Autor hesla: MUDr.Václava Kunová

Maliny jsou oblíbeným, méně sladkým ovocem s mnoha zdravotními benefity. Existují nejčastěji v červené variantě, ale také ve žlutém nebo purpurovém zbarvení.
Doporučovány bývají pro svůj vysoký obsah vlákniny (6,5 g/100g), zajímavý je obsah vitaminu C, K a minerální látky manganu.

Obsahují polyfenoly ze skupiny ellagitaninů, které snižují úroveň oxidačního stresu v organismu a působí příznivě na stav střevní mikrobioty.
Studie zde

U obézních je výhodou jejich efekt na hladinu leptinu, který pomáhá snadněji dosáhnout pocitu sytosti.

Studie zde

Nutriční hodnoty na 100 g:

Energie (kJ) 218
Bílkoviny (g) 1,2
Tuky (g) 0,7
Sacharidy (g) 11,9
Vitamin C(mg) 26,2 = 44% DDD
Vitamin K (mcg) 10 = 10 % DDD
Mangan (mg) 0,7 = 36 % DDD

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ