Encyklopedie výživy

Těstoviny

Těstoviny
Autorka hesla: Klára Tomášková, Dis.

Těstoviny jsou vyráběny z nekvašeného těsta. Připravují se z vody a mouky (někdy škrobu) a poté se suší. Vyrábí se i čerstvé (nesušené) těstoviny, ale musí se ihned spotřebovat, nebo jsou vakuově balené. Těstoviny jsou z největší části tvořeny sacharidy, a proto jsou pro tělo významným zdrojem energie. Pokud jsou vyrobeny z celozrnné mouky, slouží jako zdroj vlákniny (celulózy). Celozrnné těstoviny mají vyšší obsah vitamínů skupiny B, zvláště B1, B2, B3 a minerálních látek jako je vápník, draslík, fosfor a železo.

Dělíme je:

1. Podle surovin použitých na výrobu:

Vaječné = mouka + vejce, liší se počtem vajec použitých na 1 kg mouky (třívaječné, pětivaječné)
Bezvaječné = mouka + voda + barvivo (caroten nebo kurkumín, přidávají se i vitamíny B1, B2)
Bezlepkové = rýžová, pohanková nebo kukuřičná mouka + voda
Škrobové = voda + škrob
Barvené (ochucené) = jsou obarvené přírodní šťávou (např. špenátovou, paprikovou)
Plněné = s masovou, zeleninovou či sýrovou náplní

2. Podle tvarů:

Dlouhé = špagety, lasagne
Střední = kolínka, mašličky, vrtulky
Krátké = kuskus, hvězdičky, nudličky (používají se hlavně jako zavářka do polévky)

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ