Encyklopedie výživy

Cukr

Cukr, neboli sacharóza je disacharid, to znamená, že se skládá z jedné molekuly glukózy a jedné molekuly fruktózy.

Cukr patří ke složkám výživy, které bychom v zásadě stravou přijímat nemuseli. Tělo je schopné si vyrobit patřičnou hladinu krevního cukru (glykemie) z komplexních sacharidů, které jsou pro něj nutričně výhodnější (přinášejí řadu vitaminů, minerálních látek a vlákniny).

Více o sacharidech najdete zde

Problémem současné stavy jsou zejména cukry přidávané do potravin nebo nápojů. Lidé tak často neuvědoměle konzumují jejich nadbytečné množství. Týká se to nejvíce limonád, ovocných džusů, sušenek a bonbónů, koláčů, konzervovaného a kandovaného ovoce a některých alkoholických nápojů.

Maximální denní příjem přidaného cukru by měl být přibližně 25 g u žen a maximálně 37.5 g u mužů.

Studie zde

V potravinách se často vyskytuje cukr nikoli ve formě sacharózy, ale dalších jednoduchých cukrů, jejichž vyšší příjem je také nežádoucí. Jedná se o glukózo-frukrózový sirup nebo jen samotnou glukózu či fruktózu. Někdy je označen jako cukr třtinový nebo surový nebo med, což vnímají spotřebitelé jako zdravější variantu slazení, ale ve skutečnosti tomu tak není.

Totéž se týká různých sirupů: kukuřičný, agávový, rýžový, javorový sirup mají jen minimální nebo žádné nutriční benefity oproti klasickému řepnému cukru. Většinou jsou jen dražší.

Nadměrný příjem jednoduchých cukrů vede k vyššímu riziku metabolického syndromu, obezity dospělých a dětí, vyšší kazivosti zubů a vzniku nealkoholické jaterní steatózy.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ