Encyklopedie výživy

Chia semínka

Chia semínka pocházejí původem z Mexika a Guatemaly a jsou to oválná semena Šalvěje hispánské. Jsou zdrojem kyseliny alfa-linolenové (ALA), což je rostlinná forma omega-3 kyselin.

Chia semínka obsahují nutričně významné množství manganu, magnesia, fosforu, selenu a železa.

Denní doporučená dávka chia semínek, která by se neměla překračovat, je 25 g (2 polévkové lžíce). V této dávce se nachází přibližně 10 g vlákniny (to je téměř 30% Doporučené denní dávky vlákniny).

Pravidelná konzumace chia semínka může pomoci snížit krevní tlak u pacientů s hypertenzí:

Studie zde a zde

Některé studie potvrzují také vliv na snížení hladiny krevního cukru. Velké množství vlákniny totiž pomáhá snížit vzestup hladiny krevního cukru po jídle. Chia semínka se ukazují být efektivnější než ostatní potravinové zdroje vlákniny:

Studie zde, zde a zde

Chia semínka obsahují látky ze skupiny antioxidantů, můžou tedy tvořit součást výživy v prevenci nádorových onemocnění.

Můžou se uplatnit v jídelníčku při redukci váhy, protože pomáhají regulovat pocity hladu:

Studie zde a zde

Použití chia semínek:

Lze je přidávat do jogurtu, obilných kaší, smoothies, do pečiva. Lepší využití živin mají tehdy, když jsou mechanicky narušeny, například drcením nebo mletím.

Shrnutí:

Přestože jsou chia semínka velice zdravá, neznamená to, že pouhé jejich zařazení do jinak nevyváženého jídelníčku vylepší zásadně nutriční profil daného člověka.

Velmi podobné vlastnosti a nutriční benefity má lněné semínko, které má výhodu v tom, že je podstatně levnější.

ABCDEFGHChIJKLMNOPQRSTUVZ