2025/1
doc. MUDr. Jindřich Fiala, CSc., Ústav veřejného zdraví, Lékařská fakulta, Masarykova univerzita, Brno
Abstrakt
Článek se zabývá vlivem ceny na snížení spotřeby vybraných nezdravých komodit, jmenovitě cukrem slazených nápojů, potravin s nepříznivou nutriční hodnotou a alkoholu. Jako hlavní zdroj dat byl využit recentně zveřejněný zastřešující přehled. V něm bylo do konečného výběru a zpracování zahrnuto 7 systematických přehledů, které provedly metaanalýzu vztahu mezi cenou a poptávkou a dohromady zahrnují 235 studií. Z výsledků vyplývá, že zvýšení ceny u všech komodit je spojeno se snížením poptávky, a to bez ohledu na rozdíly ve velikosti účinku u jednotlivých komodit nebo populací. 10% zvýšení ceny výrobku bylo spojeno s mediánem snížení poptávky o 9,1 % u cukrem slazených nápojů, 6,0 % u potravin s nepříznivou nutriční hodnotou a 1,4 % u alkoholu. Důkazy tedy podporují zvýšení zdanění/ceny jako účinné politické opatření pro snižování spotřeby nezdravých komodit s přínosem pro veřejné zdraví.Klíčová slova: cena, zdanění, nezdravé komodity, cenová elasticita poptávky, cukrem slazené nápoje, potraviny s nepříznivou nutriční hodnotou (PNNH), alkohol
Celý článek (PDF)
Abstract
The article deals with the effect of price on reducing consumption of selected unhealthy commodities, namely sugar-sweetened beverages, unhealthy foods and alcohol. A recently published umbrella review was used as the main source of evidence. In it, 7 systematic reviews were included in the final selection and treatment, which performed a meta-analysis of the relationship between price and demand and together include 235 studies. The results show that a price increase for all commodities is associated with a reduction in demand, regardless of differences in effect size for individual commodities or populations. A 10% increase in product price was associated with a median reduction in demand of 9.1% for sugar-sweetened beverages, 6.0% for junk food, and 1.4% for alcohol. Thus, the evidence supports tax/price increases as an effective policy measure for reducing consumption of unhealthy commodities with public health benefits.Key words: price, taxation, unhealthy commodities, price elasticity of demand, sugar-sweetened beverages, unhealthy foods, alcohol