Vybrané články

Živiny potenciálně nedostatkové v rostlinné stravě a jejich možné rostlinné zdroje

2022/2
MUDr. Eva Kudlová, CSc., Ústav hygieny a epidemiologie, 1. lékařská fakulta Univerzity Karlovy, Praha

Abstrakt
Způsob stravování na základě potravin rostlinného původu má potenciální nedostatek těch živin, jejichž zdrojem jsou převážně živočišné potraviny. Specifickým výběrem rostlinných potravin, jejich vhodnou úpravou a používáním doplňků stravy je možné sestavit veganskou stravu, při které nedochází k nedostatku živin. Článek shrnuje možné rostlinné zdroje potenciálně kritických živin ve veganské stravě, mezi něž patří bílkoviny, n-3 mastné kyseliny s dlouhým řetězcem (kyselina eikosapentaenová a kyselina dokosahexaenová), vitaminy D, B2 a B12, vápník, železo, jod, zinek a selen.
Klíčová slova: vegan, rostlinná strava, kritické živiny, biologická dostupnost.

 

Celý článek (PDF)

Abstract
Diet based on foods of plant origin is potentially deficient in those nutrients, the source of which is mainly animal food. By specific plant food selection, their appropriate preparation, and the use of food supplements, it is possible to compile a vegan diet that does not lack nutrients. The article summarizes possible plant sources of potentially critical nutrients in the vegan diet that include protein, n-3 long chain fatty acids (eicosapentaenoic acid and docosahexaenoic acid), vitamins D, B2 , and B12, calcium, iron, iodine, zinc, and selenium. Key words: vegan, plant-based diet, critical nutrients, bioavailability.