Výživa obecně

Výskyt antioxidantů v krevním séru

Autoři uskutečnili studii, ve které sledovali obsah vybraných vitaminů v krevním séru osob o věku 34,2 -+ 7,9 let. Testovaných osob bylo 938 dospělých dobrovolníků v šesti městech ( Praha. Beroun, Kroměříž, Klatovy, Ústí nad Labem, Nový Jičín). Cílem studia bylo zjistit možnosti likvidace volných radikálů přirozenými antioxidanty. Sledované osoby zaznamenávaly do formulářů konzumaci masa, ryb, mléka,vajec, zeleniny, ovoce, alkoholu a vitaminových preparátů.

Zjištěné výsledky prokázaly, že nízká hladina ovoce a zeleniny se projeví v krevním séru v hladině antioxidantů i HDL- cholesterolu. Skupina dobrovolníků, která studii začínala denní konzumací ovoce a zeleniny, měla vyšší hladinu β – karotenu, vitaminu A a vitaminu C v séru proti těm osobám, které tuto konzumaci neměly. Rozdíl v obsahu lykopenu byl minimální, neboť v naší zemi jeho jedinými zdroji jsou rajčata a kečup.

Studie prokázala, že naše strava hraje velmi důležitou úlohu v obraně našeho organismu proti volným radikálům. Výsledky jasně prokázaly, že konzumace ovoce a zeleniny se jasně projeví v obsahu antioxidačních vitaminů v séru a pak i dále ve vývoji kardiovaskulárních chorob.

Podle:
Střítecká H., Hlúbik P.
Sborník z konference International Nutrition & Diagnostics (INDC) 2011, 99.