Příjem energie silového sportovce

Dobrý den,
chtěl bych se Vás zeptat, jaký jsou správné hodnoty příjmu energie. Myšleno, kolik % má být z tuků, kolik ze sacharidů a kolik z bílkovin? Pro silové sportovce jsem našel např. tuky 37%; sacharidy 43%; bílkoviny 20% z celkového příjmu energie.
Bohužel se mi nedaří nalézt tuto informaci pro běžného člověka(nebo se docela různí), resp. by byly skvělé údaje o muži pracujícím na PC, a poté o muži pracujícím aktivně (zedník). A následně udaje pro ženy.
Děkuji předem za jakoukoliv odpověď
Ivo Opl

Dobrý den,
Vaši odpověď naleznete v publikaci Referenční hodnoty  pro příjem živin, jak je k dispozici a jak ji vydala Společnost pro výživu v  roce 2011.
Při zvýšené pohybové aktivitě nebyla zjištěna zvýšená potřeba bílkovin. Řada studií ukazuje, že při zvýšeném příjmu (nad doporučenou dávku dané věkové skupiny)  nedochází ke změnám v celkovém metabolismu bílkovin – ani v netukové tělesné hmotě i při velmi zatěžujícím tréninku.  Ve vztahu k tukům se zde uvádí, že osoby s lehkou a středně těžkou prací by neměly přijímat více než 30% energie ve formě tuků.  U osob s vyšší tělesnou aktivitou lze zvýšit podíl tuků o 5% nad normativ.
S pozdravem Dr. Tláskal, CSc.

 

Dobrý den,
váš dotaz opravdu není jednoduše odpověditelný.

V dnešní době se vychází z toho, že procento energie z bílkovin by nemělo být nižší než 15% a vyšší než 30 %.
Cokoli v tomto rozmezí je správně. Záleží pak na tom, zda člověk chce zároveň hubnout – při sníženém energetickém příjmu se pak procento energie z bílkovin zákonitě zvýší až ke 30 % (protože kromě procent je důležité i absolutní množství bílkovin za den) , naopak pokud si člověk může dovolit konzumovat za den cca 10 000 kJ, může procento energie z bílkovin klesnout k 15 % (20%). To vše se týká samozřejmě člověka zdravého (bez snížené funkce ledvin).

 

Totéž se týká tuků. I když se vyhnete v podstatě všem zjevným tukům, stěží se dostanete pod 25 % z celkové energie (a ani by to nebylo vhodné – kvůli vstřebávání vitaminů rozpustných v tucích a kvůli negativnímu vlivu na psychiku).
Z druhé strany, pokud ve stravě dáte větší prostor ,,zdravým“ druhům tuků, jakými jsou například ořechy, avokádo, olivový nebo řepkový olej, tučné mořské ryby, atd. , můžete klidně konzumovat energetických 35 % aniž by došlo ke zhoršení metabolických ukazatelů. Někdy dokonce naopak.

 

Tato záležitost je také velmi individuální. V poslední době se provádějí již genetické testy, na jejichž základě je možno stanovit, zda je pro konkrétního člověka vzhledem k jeho genotypu vhodnější strava s tuky kolem 20 nebo 35 %, totéž u bílkovin (20 -30 %)  a sacharidů (40 -55 %).

 

Pokud člověk tuto možnost nemá, měl by se poradit s odborníkem, který by posoudil u daného člověka metabolická rizika (zvýšený cholesterol, triglyceridy, glukoza)  a posoudil jeho cíle (zhubnout nebo nabrat svalovou hmotu ?) a na základě toho doporučil vhodné percentuální zastoupení makroživin.

 

S pozdravem
V.Kunová