Potraviny, které ochlazují nebo oteplují klasická medicína nezná

V následujícím vysvětlujícím stanovisku reagujeme na článek, který vyšel v deníku Metro dne 6.10.2015 s názvem Jak předejít nachlazení? Jezte potraviny, které zahřejí … odkaz na celý článek najdete na konci textu.

Uvedený článek vychází z čínské mytologie, která zde zahrnuje úvahy o možnostech propojení člověka s životním prostředím. Nejsem znalcem čínské filosofie, a tak ani jejím obdivovatelem či nekompromisním odpůrcem. Znám klasickou medicínu, která je založena na důkazech, studiích a klinické praxi. Potraviny, které ochlazují nebo oteplují klasická medicína nezná. Tato teorie je uvedena právě ve výše uvedeném článku. Z fyziologického hlediska se po konzumaci potravy uvolňuje postupně energie. V první fázi mírně, dochází k trávení a vstřebávání potravy. Živiny se tak spíše připravují pro další proměnu. V rámci metabolických procesů druhé fáze dochází k částečné oxidaci příslušných produktů. Uvádí se, že se tak uvolňuje asi 1/3 uvolnitelné energie. Teprve ve třetí fázi dochází k definitivnímu metabolickému zpracování příslušné živiny s komplexním uvolněním dané energie. V organismu se energie využívá k syntéze makroergních fosfátů, které se ukládají do zásob a v případě potřeby se z nich energie uvolňuje. Tato energie se pak využívá k chemickým syntézám, ke svalové či jiné práci, k uvolňování tepla, udržování tělesné teploty a podobně. Není zde tudíž žádný údaj o ochlazování organismu, ale pouze údaj o získávání a ukládání energie v závislosti na charakteru jednotlivých živin.

Článek se tak z pohledu klasické medicíny a tím i mého pohledu dostává mimo realitu. Je prodchnut mýty, které zní sice zajímavě, ale jsou mimo realitu klasické medicíny. Je tomu tak i v jednotlivých bodech, například ve vztahu k mléčným výrobkům se zde objevují další mýty. Patří k nim údaj o zahleňování plic a trávicího traktu a překyselování organismu. Zahleňování či okyselování organismu po mléčných výrobcích nebylo v klinických studiích prokázáno. Vzhledem k negativnímu významu tohoto tvrzení, kdy zvláště v době nemoci dítě ztrácí ze svého jídelníčku dobře využitelnou bílkovinu, vápník a další látky, je nutné dané stanovisko odsoudit a doporučit nemocným lidem, aby jídelníček řešili podle své vlastní tolerance a nepodléhali mýtům.
 
MUDr. Petr Tláskal CSc.

Celý článek zde.