Perspektivní funkční potravina a zdroj biologicky aktivních látek, plody Lonicera caerulea

Rod Lonicera (zimolez) zahrnuje okolo 180 druhů dřevin, které se přirozeně vyskytují na severní polokouli, v Mexiku, severní Africe, na Jávě a Filipinách.

V poslední době se pouze jediný druh – L. caerulea pěstuje jako ovocný keř s modře zbarvenými a chutnýmí plody, které dozrávají obvykle na jaře a v létě. Plody mají 14,6 % sušiny a obsahují kromě hlavních složek – sacharidů, lipidů, bílkovin, organické kyseliny, polyfenoly, vitamin C, některé vitaminy skupiny B, hořčík, fosfor, vápník, draslík, flavonoidy a další látky.

Konzumace těchto plodů se jeví jako vhodná prevence vážných chronických onemocnění, jako jsou např. nádorová onemocnění, diabetes a onemocnění kardiovaskulární. Vzhledem k tomu, že se může dobře pěstovat ve střední Evropě, může být vyhledávanou funkční potravinou, která obohatí naši běžnou stravu. Práce je doložena 76 citacemi literatury.

Podle:
Heinrich J., Švarcová I., Valentová K.:
Chem. Listy 102, 245 – 254, 2008