Obohacovat cereální výrobky vápníkem a vitaminem D?

Průměrný příjem vápníku a vitaminu D ze stravy je u americké populace pod doporučeným příjmem, který vypracovaly a vydaly americké nadřízené lékařské organizace. U současné americké populace dochází proto ke zvýšenému riziku osteoporosy a rakoviny tlustého střeva. Z toho důvodu byla vydána směrnice pro obohacení cereálních výrobků a k tomu určeno úměrné množství vápníku a vitaminu D.

Bylo navrženo, aby obohacování cereálních výrobků vápníkem a vitaminem D bylo v USA povinné: to by mohlo vést ke zvýšení příjmu vápníku přibližně na 400 mg a zvýšení vitaminu D přibližně na 50 mj. Užitek z takového obohacování by pak byl ve snížení výskytu osteoporosy a rakoviny tlustého střeva a resp, v obecném zlepšení zdravotního stavu. Finanční náklady by nebyly velké při využití existující technologie. Bude zapotřebí vypracování kompletního vědeckého přehledu o obohacování cereálních výrobků vápníkem a vitaminem D.

Podle:
HL Newmark, RP Heaney, PA Lachance
American Journal of Clinical Nutrition 2004, 80, 264 – 270