Výživa obecně

Kovová chuť přírodních látek

Kovová chuť není jedním z pěti základních principů ( chuť sladká, slaná, kyselá, hořká a umami). Někteří autoři ji však uvádějí. Kovová chuť může znehodnotit maso nebo zeleninu, např. skladovanou v konzervě.

Kovovou chuť železa a mědi může člověk cítit v pitné vodě, nepříjemnou kovovou chuť může způsobit i titan z dentální náhrady. Merckův index uvádí 6 látek s kovovou chutí.

Některá umělá sladidla – sacharin, aspartam, acesulfam-K a cyklamát – vyvolávají u některých lidí pocit kovové pachutě. O biologické podstatě není zatím mnoho známo.

Kovová chuť v ústech může být spojena s otravou některými anorganickými jedy a je popisována i u počátečních stavů těhotenství nebo určitých cyklických hormonálních stavů a nebo u onemocnění ledvin a hypervitaminózou D.

Ze všech chutí se zdá být kovová tou nejméně žádoucí, jak je patrné např. z výzkumu umělých sladidel.

Podle:
Z. Wimmer, L. Opletal, J. Čopíková, J. Moravcová, K. S. O.Abdulmanea, O. Lapčík a P. Drašar
Chem Listy 106, 926 – 930, 2012