Výživa obecně

Analýza významných bioaktivních látek v rakytníku technikou HPLC – coularray

Rakytník je velice bohatý na biologicky aktivní látky, které mají významné léčivé účinky. Jsou přítomny ve všech částech rostliny. Proto autorky analyzovaly jak vzorky rakytníku a tak některé výrobky z rakytníku.

Zjistily, že největší množství látek je obsaženo v rakytníku sušeném. Dalším zpracováním rakytníku se zjištěné koncentrace snižují. Pouze u čaje z rakytníku byla zjištěna vyšší koncentrace fenolických látek. To bylo pravděpodobně způsobeno přídavkem jiných druhů rostlin jako je např. růže šípková (plod), yzop lékařský (nať), ostružiník planý (list). Pouze rutin byl zjištěn ve všech vzorcích, nejvíce bylo zjištěno v rakytníku sušeném, a to 159 µg /g, u čaje z rakytníku jen 68,8 µg/g. V bonbonu bylo nejméně fenolických látek, jako vanilinu, rutinu, o-kumarové kyseliny a resveratrolu. Kyselina askorbová byla přítomna v největší koncentraci v sušeném rakytníku 384 mg/g a též v sirupu, kde bylo přítomno 120 mg/g. V rakytníku bylo nalezeno celkem 15 biologicko aktivních látek, např. rutin, resveratrol, kaempferol, kyselina askorbová, katechin a vanilin.

Podle:
K. Hájková, B. Beňová
Chem. Listy 2012, 106, s28 – s31.