Poradna - Školní stravování

Jak často by se měly v jídelníčku školky objevovat luštěniny a nadýmavé potraviny?

Dobrý den,

chci se zeptat, jak často by se měly v jídelníčku školky objevovat luštěniny a nadýmavé potraviny. V naší školce mají z 5 dnů ve 4 nadýmavé jídlo. Např. PO-hrstková pol. Út-pol. z hrášku + krůtí plátek, hl. zelí. ST játra. ČT-květák. pol. PÁ-čočková pol. Podle mně je to šílená kombinace a velice zatěžující organismus.

Děkuji za odpověď

Množství luštěnin, které se v jídelnách mateřských, základních a středních škol podává je stanoveno vyhláškou o školním stravování MŠMT, tzv. spotřebním košem. Spotřební koš je odvozen od výživových doporučených dávek. Je to tedy přepočet vědecky stanovených dávek živin, které lidské tělo potřebuje do formy potravin. Luštěniny jsou důležitým zdrojem minerálních látek, polysacharidů a rostlinných bílkovin. Ve stravě jsou velmi potřebné a při dnešním způsobu stravování, kdy konzumujeme velké množství masa a uzenin, je žádoucí zařazovat právě kvalitní zdroje rostlinných bílkovin. Běžně se doporučuje luštěniny podávat 2x za měsíc jako hlavní pokrm + luštěninové polévky. Právě proto, že luštěniny mohou u některých strávníků způsobovat problémy s nadýmáním, je vhodné, zařazovat je v menších dávkách a častěji. Tedy právě formou luštěninových polévek, polévek s luštěninou, luštěninových pomazánek, jako součást zeleninového rizota, dále např. formou fazolového guláše apod. Kombinace např. celého talíře luštěnin doplněného uzeným masem je opravdu obtížně stravitelná. Otázka nadýmavých potravin je velmi mnohostranná. To, jak organismus je nebo není schopen určitou potravinu strávit, souvisí také s běžnou stravou, na kterou je organismus zvyklý, na kvalitě střevní mikroflory atd. Pokud např. je dítě zvyklé na častou konzumaci sladkostí a sladkých mléčných výrobků a naopak nekonzumuje zeleninu, pak působí nejen luštěniny, ale také některé druhy zeleniny nadýmavě. Volba správného technologického postupu při úpravě suroviny je také důležitá.

 

K Vámi uváděnému konkrétnímu jídelníčku lze uvést následující: Běžně doporučujeme zařazovat luštěninovou polévku každý týden. Velmi vhodná je např. kombinace luštěninové polévky a zeleninového rizota, kdy se spojí bílkoviny obiloviny a luštěniny a jsou pak plnohodnotné. Polévkou z hrášku byla myšlena zřejmě polévka ze zeleného čerstvého nebo mraženého hrášku, který je řazen mezi zeleninu nikoli luštěninu. Játra a vnitřnosti obecně se do jídelníčku dětí zařazují opravdu výjimečně. Strava je opravdu velmi důležitá, proto chcete-li pro zdraví Vašeho dítěte udělat v této oblasti co nejvíce, pak sledujte jednak zařazování zeleniny do každodenního jídelníčku v MŠ a také konzumaci sladkostí zejména mimo MŠ. Neboť právě sladkosti jsou často příčinou vzniku střevní dysmikrobie s možnými negativními důsledky pro trávení i chuťové preference strávníka. Problematiku je také vhodné projednat s vedoucí školní jídelny, která Vám jistě ráda vysvětlí důvody sestavení aktuelního jídelního lístku. Vaše vzájemné náhledy na problematiku se mohou velmi obohatit.

 

S pozdravem M. Slavíková