Poradna - Školní stravování

Zhodnocení jídelního lístku mateřské školy

Dobrý den,

zdvořile Vás žádám o zhodnocení jídelního lístku mateřské školy. Zejména mě zajímá, jaký máte názor na podávání majonézy, časté zařazování nápoje Rejovit, kupované koláče a v neposlední řadě velké dávky cibule a česneku (ten následné odér z dětí je opravdu strašný a má dlouhé trvání…).
OKOPÍROVANÝ JÍDELNÍ LÍSTEK:

Pondělí
Přesnídávka kukuřičné lupínky v medovém mléce
Polévka polévka zeleninová s pohankou
Hlavní jídlo vepřový vrabec, dušený špenát, bramborový knedlík
Nápoj, dezert nápoj rejovit,mandarinka
Svačinka chléb s pomazánkou z tresčích jater, bílá káva

Úterý
Přesnídávka chléb s játrovou pomazánkou,čaj s mlékem
Polévka podzimní polévka s červenou čočkou
Hlavní jídlo kuře na badyánu, vařené brambory
Nápoj, dezert míchaný kompot, musli tyčinka
Svačinka šáteček, mléko, mandarinka

Středa
Přesnídávka chléb s máslem, čerstvou okurkou, rajčatem, bílá káva
Polévka drůbeží vývar s masem a jáhly
Hlavní jídlo vepřové maso na žampionech,šunková rýze salát z červené řepy,
Nápoj, dezert nápoj rejovit, medovníkový kousek(z marlenky)
Svačinka rohlík s pomazánkovým máslem, ředkvičky, kakao

Čtvrtek
Přesnídávka slunečnicový chléb s kuřecí pomazánkou, 1/2 jablko, čaj s citronem
Polévka chorvatská rybí polévka
Hlavní jídlo dukátové buchtičky s vanilkovým krémem
Nápoj, dezert nápoj rejovit
Svačinka banán, 1/2rohlíku, kakao

Pátek
Přesnídávka chléb s tvarohovou pomazánkou se sýrem, mrkvička,bílá káva
Polévka rajčatová polévka s ovesnými vločkami
Hlavní jídlo pečený králík na bazalce, bramborová kaše,
Nápoj, dezert okurkový salát , nápoj rejovit
Svačinka makový hřeben, mléko

Přesnídávka obložený majonézový chlebíček se šunkou, bílá káva
Polévka bramborová se sýrem,
Hlavní jídlo kuřecí čína, dušená rýže
Nápoj, dezert salát z pekingského zelí, nápoj rejovit
Svačinka knuspi se sýrovou pomazánkou, švédský čaj

Přesnídávka tvarohový šáteček,krabičkový nápoj
Polévka drůbeží s rýží a hráškem
Hlavní jídlo zahradnická sekaná,bramborová kaše,
Nápoj, dezert mrkvový salát s angreštem, pramenitá voda
Svačinka chléb s drožďovou pomazánkou,mléko

Přesnídávka chléb se šunkovou pěnou, čaj s mlékem
Polévka zeleninová s bramborem
Hlavní jídlo fazole po bretaňsku/ s vepř.masem/, chléb, kys.okurka
Nápoj, dezert rejovit s jodem,pramenitá voda,mandarinka
Svačinka veka s pomazánkou z Nutelly,kakao

Přesnídávka slunečnicový chléb, tvarohová pomazánka s koprem,mléko
Polévka Italská /s těstovinou/
Hlavní jídlo rybí filé na kmínu,šťouchané brambory maštěné máslem,
Nápoj, dezert míchaný kompot, 1/2 jablko
Svačinka chléb s pomazánkovým máslem,červenou paprikou,bílá káva

Přesnídávka obložený chlebíček s máslem a dětskou šunkou10g
Polévka čočková
Hlavní jídlo smažený v.řízek(šetrná úprava v konvektomatu) , bramborová kaše, salát z červené řepy
Nápoj, dezert 1kus plátek knuspi s přelivem, ovocný džus ředěný, mandarinka
Svačinka rohlík,ochucené jogurtové mléko

Velice Vám děkuji za odpověď.

Dobrý den,

 

posílám hodnocení jídelního lístku. Jen pro doplnění je třeba uvést, že ze dvou týdnů nelze zcela objektivně posoudit jeho kvalitu a pestrost. Nicméně nepatří k nejhorším, pouze v oblasti přesnídávek a svačin doporučuji učinit zásadnější změny.
Pokud se jednalo o opravdovou majonézu, tak ta nemá ve školním stravování své místo, natož pak v MŠ.

 

Nápoj rejovit – nevadí, ale není třeba jej podávat stále, nápoje střídat –  viz text

 

Cibule s česnek jsou zdravé a nutričně hodnotné potraviny, záleží na jejich použití a jako ve všem, vše s mírou, netřeba přehánět.

 

HODNOCENÍ:

 

Co se týká hlavních pokrmů je z jídelního lístku patrné, že vedoucí ŠJ má povědomí o tom, jak by měla jeho sestava vypadat. Zařazuje luštěniny, zeleninu, dostatek bramborových příloh, pestré pokrmy.

 

Zde by se daly vytknout pouze drobnosti:

* jeden týden chybí tepelně upravená zelenina

* místo kompotů upřednostňovat nabídku např. zeleninových obloh, salátů či ovocných salátů

* častěji podávat čistou vodu (např. s citronem nebo lístky máty) nebo ovocné či bylinné čaje)

 

Co se týká přesnídávek a svačin, zde již lze konstatovat více závad:

* příliš mnoho bílého a sladkého pečiva – nahradit chlebem (za týden podat 7x různé druhy chleba případně občas celozrnné pečivo a pouze 3x sladké či bílé pečivo nebo mléčné pokrmy – pudink, obilné kaše apod.)

* po stránce nutriční jsou svačiny se suchým rohlíkem nutričně nedostačující

* malá pestrost pomazánek

* na každou přesnídávku a svačinu by měl být podán alespoň kousek ovoce nebo zeleniny

* naopak lze velmi kladně hodnotit podávání mléka a mléčných nápojů

 

S pozdravem
A. Packová