Poradna - Potraviny (složení, značení, výživové hodnoty)

Zajímá mě váš názor na konzumaci sóji

Dobrý den, zajímá mě váš názor na konzumaci sóji. Osobně jsem si různé pokrmy či nápoje ze sóji velmi oblíbil, především kvůli chuti, nízkému GI a vysokému obsahu proteinů a kvalitního tuku (co se týče mastných kyselin). Trávím to dobře. Ale někteří nutricionisté velmi varují před obsahem isoflavonů a fytoestrogenů a doporučují se sóje úplně vyhýbat. Jaký je váš názor?? A ještě jeden dílčí dotaz: na obalech sojových vloček čtu, že se musejí nejméně půl hodiny vařit (proč? jiné vločky se přeci vařit nemusí), což mi vadí, protože je rád jím syrové jako musli např. s ovocem a oříšky jako alternativu vysokosacharidových obilných vloček. Děkuji.

Uvedené látky (isoflavony a fytoestrogeny) patří mezi bioaktivní látky (biologicky aktivní látky). Fytoestrogeny jako jsou isoflavony, lignany a kumestany vykazují aktivitu ženských pohlavních hormonů estrogenů. Fytoestrogeny se vyskytují hlavně v žitných nebo pšeničných otrubách a v některých luštěninách (zejména sója). Problematika účinků estrogenů na zdraví není jednoznačná a je doposud předmětem diskuzí. Jako nežádoucí projevy jsou popisovány nepravidelnost menstruačního cyklu, potraty apod. Naopak jako pozitivní jsou uváděny antikarcinogenní účinky (rakovina prsu, prostaty) a preventivní ochrana před osteoporózou a zvýšenou dyslipidémií.

Výroba sójových vloček probíhá podobným způsobem jako výroba obilných (ovesných, žitných apod.) vloček. Výsledný produkt (sójové vločky) by tedy měl vykazovat podobné senzorické (fyzikální) vlastnosti jako obilné vločky. Hlavní problém (delší vaření) je zřejmě dáno složením sójových vloček. Tyto vločky zřejmě obsahují vyšší množství flatulentních oligosacharidů (sacharidy na bázi galaktosy; raffinosa, stachyosa, verbaskosa, ajugosa), které mohou některým citlivějším jedincům způsobovat zdravotní potíže. V lidském těle chybí enzym α-galaktosidasa, který umí odštěpit galaktosu, a proto raffinosa (a ostatní podobné cukry) přechází do tlustého střeva, kde je fermentována probiotickými bakteriemi za tvorby tzv. flatulentních plynů (oxid uhličitý, vodík a methan) způsobující nadýmání. Částečně lze tyto a-galaktosidy odstranit klíčením, namáčením a tepelnými postupy.

Ing. Marcela Sluková