„Dobré potraviny pro všechny, pro dnešek i budoucnost“
Pořadatel:
Ministrstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu
Termín akce:
16. 10. 2024 (středa)
9:30 – 12:00
Místo konání:
Ministerstvo zemědělství
Těšnov 65/17
Praha 1
Účast na semináři je zdarma, předchozí registrace je nutná (do 11. 10. 2024).
Registrace
Světový den výživy se slaví každoročně dne 16. října jako připomínka založení Organizace pro výživu a zemědělství (FAO) s cílem zvýšit povědomí o zdravém stravování. K připomínce tohoto dne Ministerstvo zemědělství ve spolupráci se Společností pro výživu organizuje seminář s předními experty v oblasti zemědělství a výživy. V letošním roce budeme diskutovat, jak FAO bojuje proti hladu nebo jaké jsou aktuální trendy a inovace v oblasti potravinářství a udržitelného zemědělství.
Program
9:30 – 9:45 | Úvodní slovo Ing. Pavel Sekáč, vrchní ředitel pro fondy EU, zahraniční záležitosti a obchodní spolupráci, MZe |
9:45 – 10:00 | Jak zajistit výživu pro rostoucí populaci? Priority Organizace spojených národů pro výživu a zemědělství (FAO) Ing. Michal Kulík, Odbor pro vztahy s EU a zahraničně obchodní spolupráci, MZe |
10:00 – 10:15 | Nové potraviny Ing. Jitka Götzová, ředitelka Odboru bezpečnosti potravin / Ing. Michaela Urbánková, Odbor bezpečnosti potravin |
10:15 – 10:30 | Inovace v potravinářství: Role nových technologií v zabezpečení potravin pro budoucnost Ing. Jan Pivoňka, Ph.D., VŠCHT Praha, Potravinářská komora ČR a Společnost pro výživu |
10:30 – 10:45 | Flexitariánství, vegetariánství a veganství: Kdy se potkává přínos pro zdraví konzumenta i udržitelnou budoucnost? MUDr. Václava Kunová, Společnost pro výživu; lékařka a autorka knih o výživě a hubnutí |
10:45 – 11:00 | Plýtvání potravinami Mgr. Naděžda Čadová, Sociologický ústav AV ČR |
11:00 – 11:45 | Otázky a odpovědi |
11:45 – 12:00 | Závěr |
Program ke stažení (pdf)
Pozvánka ke stažení (pdf)