Publikace

Receptury pokrmů pro školní stravování

Publikace je vyprodaná, místo ní si můžete zakoupit Výběr receptur – nejčastěji připravované pokrmy ve školním stravování.

kolektiv autorů
745 Kč (cena kompletu 3 dílů včetně DPH)
Cena včetně balného, poštovného a DPH je 860,00 Kč.
vydal výživaservis s.r.o.

Pod záštitou Společnosti pro výživu, jejíž autorský kolektiv receptury zpracoval, byly společností výživaservis s.r.o. na podzim 2007 vydány dlouho očekávané soubory receptur pokrmů pro školní stravování. Receptury byly zcela přepracovány tak, aby vyhověly současným výživovým a hygienickým požadavkům a zásadám správné výrobní praxe.
Soubory jsou  uspořádány do tří poměrně obsáhlých dílů,  počet receptur je podstatně rozšířen – nabízí se více než 600 receptur. Obsahují pokrmy české i zahraniční kuchyně v moderní úpravě a široký výběr pokrmů z drůbeže, ryb, luštěnin, sójových a obilninových výrobků,  zeleniny, nápojů, salátů a moučníků. Poskytují tak možnost sestavy pestrých jídelních lístků se značnou variabilitou použitých surovin

Stručný popis jednotlivých dílů

V úvodní části každého dílu jsou obecné pokyny k používání receptur. Každý díl je doplněn teoretickou částí, ze které lze čerpat mnoho informací o výživě, stravování, potravinách, správné výrobní a hygienické praxi.

1. díl
Receptury pro přípravu pomazánek, polévek, studených pokrmů, nápojů

receptury

Teoretická část: Úvodní slovo k recepturám a jejich použití.Výživa předškolních dětí, školáků a dospívajících.Živiny – co musíme vědět o výživě. Jak zajistit bezpečnost – zdravotní nezávadnost pokrmů.

2. díl
Receptury pro přípravu hlavních pokrmů z hovězího, vepřového, uzeného, skopového, sekaného, telecího, drůbežího masa

receptury2

Teoretická část:   Vitamíny a minerální látky. Suroviny a potravinové výrobky. Tuky a jejich použití. Koření pro děti. Drůbež ve výživě a drůbež jako potravina. Technologie přípravy pokrmů a nápojů.

3. díl
Receptury rybích, 2. část drůbežích, polomasitých a bezmasých, slaných a sladkých pokrmů, příloh, salátů, moučníků

receptury3

Teoretická část:   Proč a jak nahrazujeme maso a proč ryby? Ryby jako potravina. Základní právní předpisy a jejich uplatnění. Spotřební dávky potravin – spotřební koš. Organizace práce v provozu zařízení školního stravování. Vedoucí školních jídelen a jejich profesní role. Vztah k jídlu u dětí a jeho vývoj.
Dávkování potravin je uvedeno v množství pro 10 osob nejvyšší věkové skupiny v hrubé a čisté hmotnosti s průměrnou hmotností 1 porce. Návod na přepočet pro mladší strávníky naleznete v pokynech pro užívání receptur.

Z praktických důvodů je každá jednotlivá receptura uvedena na zvláštním listě (až na výjimky) a listy jsou uspořádány do kroužkového bloku. Receptury jsou vytištěny na tužším druhu papíru, aby soubory vydržely každodenní používání. Receptář je možné doplňovat vlastními recepturami.

Každá receptura je doplněna propočtem nutričních hodnot v 1 porci pokrmu, což Vám bude velkým pomocníkem při orientaci o plnění výživových doporučení a při sestavování jídelních lístků (viz ukázka).

JAK JE MOŽNÉ RECEPTURY ZAKOUPIT?

Nyní není možné receptury zakoupit.

Kontakty:
tel.: 267 311 280
fax: 271 732 669
e-mail: info@vyzivaspol.cz