Poradna - Potraviny (složení, značení, výživové hodnoty)

Přírodní versus chemický vitamin C – je v tom rozdíl?

Zajímalo by mě, jestli je chemicky vyrobený vitamin C účinný? Je ve všech doplňcích s vitaminem C. Dále bych chtěla vědět, jestli je v kupované tekutině acerole vitamin C s deklarovaným obsahem, zda je tam skutečně toto množství? Tekutá acerola, kterou kupuji, je ve skleněné láhvi a je zřejmě pasterizovaná. Totéž by mě zajímalo u pomerančových džusů.

Děkuji

Vitamin C je zásadní vitamin rozpustný ve vodě. Nazývá se též esenciální, protože tělo si ho neumí vyrobit. Vyskytuje se zejména v ovoci a zelenině, jeho obsah se ale velmi liší od 4 mg/100 g například u jablek až po 160 mg/100 g u černého rybízu.

Vitamin C získaný z potravin a syneticky vyrobený je strukturou úplně stejný. Ale ovoce a zelenina jsou bohaté na takzvané fytonutrienty (například bioflavonoidy) a ty ovlivňují biologickou dostupnost vitaminu C. Vitamin C dále reaguje s dalšími vitaminy přítomnými v ovoci nebo zelenině. Například kiwi obsahuje relativně vysoké množství vitaminu E a ten je schopen uchovávat vitamin C v něm. Stejně tak flavonoidy zvyšují biologickou dostupnost samotného vitaminu C.

K průkazu biologické dostupnosti vitaminu C za přítomnosti fytonutrientů byla provedena řada studií na zvířecím modelu. U lidí byly provedeny farmakokinetické studie, které ale prokázaly minimální rozdíl ve fyziologickém dopadu syntetického vitaminu C ve srovnání s vitaminem C ze stravy.

Souhrn například zde:

Přestože je tedy syntetický vitamin C velmi účinný, stále platí, že konzumace celého ovoce a zeleniny by měla být na prvním místě, protože obsahuje celou řadu dalších živin a vyšší konzumace zeleniny a ovoce je spojena s nižším výskytem cévní mozkové příhody, srdečních onemocnění a různých druhů nádorového onemocnění.

Nápoje z aceroly nebo ovocně džusy bývají ošetřeny šetrnou pasterizací, která by měla obsah vitaminu C snižovat jen minimálně. Pokud výrobce deklaruje obsah vitaminu C v určité výši, měl by ho nápoj skutečně obsahovat.

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) nebo Vysoká škola chemicko-technologická provádějí nezávislé testy obsahu vitaminu C v různých nápojích.

Pokud vás tato problematika zajímá, sledujte web Potraviny na pranýři:

příklad problematiky, která vás zajímá zde: